Innovasjon/Smartby

Sensorteknologi kan gjøre fantastiske ting

Husker du da du gledet deg til at internett og teknologi skulle revolusjonere hverdagen, og ikke «bare» være noe som ble brukt på PC-en? Nå er fremtiden her.

Hadde det ikke vært greit om søppelkassen i gården selv ga beskjed til renovasjonsselskapet når den er full, slik at du ikke trenger å vente en uke eller to før den blir tømt, eller at GPS-en i bilen din fikk beskjed om hvor det er ledig parkering i byen når du skal ut og handle? Eller at brøytemannskapet hadde informasjon i sanntid om hvor snødybden er høyest om vinteren, slik at de kan måke etter hvor det er mest snø og bruke sin dyrebare tid mest effektivt?

«Internet of things», eller «Tingenes internett» på norsk, er et nettverk av sensorer og data som gjør dette mulig. Teknologien er designet for å gjøre både hverdag og jobb enklere, slik at du slipper at bruke unødvendig lang tid på ting som denne teknologien kan løse en på enklere og bedre måte.

NEAS ønsker å benytte slik teknologi på en måte som gjør at kunden får gode brukeropplevelser, og som kan knytte folk og nabolaget tettere sammen. Derfor utvikler og eksperimenterer vi i dag med løsninger som kan gjøre at du får litt færre ting å tenke på i hverdagen. Vi ønsker at både private, bedrifter og offentlige aktører i stand til å samle inn data fra sensorer. Ved å bruke en nettverksteknologi kalt LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), kan man med dataen fra brukerne utvikle tjenester som gjør livet enklere for alle på Nordmøre. I tillegg er det en teknologi som man utvikler sammen med brukerne, ettersom alle kan komme med innspill og forslag til forbedringer eller nye løsninger.

NEAS samarbeider med en rekke kommuner, blant annet Kristiansund, om å bruke slik sensorteknologi som gjør hverdagen bedre for innbyggerne, og mer mer bærekraftig og effektiv for kommunen. På toppen av det hele kan det spare deg både penger og en god del frustrasjon. Ingenting er vel bedre enn det?